2014. szeptember 15., hétfő

Született szeptember 15-én: Agatha Christie

Agatha Christie írónő, 1890-ben ezen a napon  született az angliai  Torquay városában. Anyja angol, apja amerikai, aki még gyerekkorában tüdőbajban meghal. Növére és bátyja tíz és tizenegy évvel idősebb nála. Anyjával kettesben élnek 1914-ig, amikor is férjhez megy egy pilótához Archibald Christiehez. Egy lánya születik 1919-ben. Az első világháború alatt kezd el regényeket írni, mialatt ápolónőként dolgozik. Már az első próbálkozásaiban rátalál Poirot figurájára, majd Miss Marple-ra. Első könyvét sokadik próbálkozásra adja ki egy kiadó, aki csekély 25 fontot fizet neki. Az első öt könyvét hasonló feltételekkel adják ki, az írónő maga sem hiszi, hogy írásai ennél többet érnének. Igazi áttörést a lánya születése után éri el, amikor is megírja az Ackroyd-gyilkosság, című regényét, mellyel elindult a világhírnév felé. Mindeközben férje beleszeret egy másik nőben. Agatha, amikor megtudja, több hétre nyomtalanul eltűnik. Idegösszeomlás, bosszú? Az egész országban keresik. Végül elválnak. Második férje Max Mallowan fiatal régész. Negyven évesen vele kezd új életet. Rendszeresen elkíséri terepmunkáira. Sok bünűgyi regényének  történetét és helyszínét férje munkája ihleti. A sors íróniája, hogy ő is elhagyja végül egy másik nőért.

Nyolcvanöt évesen hal meg, 1976-ban. Születési képletében a Szűz jegy a domináns. Itt áll a napja közelében az aszcendense és a Szaturnusz is. Agatha már kora gyerekkorától egy zord és tudatos ember benyomását keltette, akinek kimért magatartása mögött mérhetetlen kíváncsiság lapult. A társadalmi megvalosulások házában az Ikrek jegye áll két bolygóval, az egyik az aprólékos elemző és a sötét titkokat felkutató Plutó, a másik a fantáziát előtérbe helyező, ködös Neptunusz. A bünügyi regény témája köré szerveződve, bizonyára nagy hasznukat vette. Akárcsak a Mérleg jegyében termékenynek bizonyuló, írásra késztető Merkúrnak. A napjait írással és utazással töltő írónő hatos háza a Vízöntőben a Jupiterrel nyít, így adva keretet a tehetségének a szerencsével és korát megelőző történetformálás képességével. Agatha a
belső késztetéseit, a szereplőin keresztül élte meg, mintegy szublimálva azokat az ösztöntörekvéseket, amelyek társadalmunkban közmegvetés tárgyai voltak. Mikrouniverzumában a gyilkos nem mindig gonosz, és nem mindig nyeri el bűntetését, de a leleplezést soha nem kerülheti el. Életének fájdalmas részletei, méregkeverők és megtervezett gyilkosságok tűzében nemesedtek. Ígyhát fő műve nem a jól felépített történetek írása, hanem ezeknek a fájdalmaknak az átkonvertálása. Ma 124 éve született.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése